Postporođajna depresija i tuga i kako ih prebroditi

Postporodjajna depresija i tuga i kako ih prebroditi

Pre nego si postala mama zamišljala si svaki segment majčinstva savršeno upotpunjujućim. Sada – na samom početku tog puta – kockice kao da nikako da se sklope. Upravo zato nam je drago da si ovde i da ovo čitaš. Udahni duboko. Sve će biti u redu. Ovde ćeš shvatiti šta je to što osećaš, čime je najverovatnije uzrokovano i kako da sve to prebrodiš.

Kako prepoznati postporođajnu tugu (baby blues)?

Nagli fizički i emocionalni preokret može dovesti do pomešanih osećanja koja rezultiraju postporođajnom tugom poznatijom kao baby blues. Ukoliko osećaš manjak energije, nagle promene raspoloženja praćene plakanjem za sitnice, potištenost, strah, zbunjenost, ukoliko imaš problema sa apetitom i spavanjem onda prolaziš kroz upravo ovaj period.

I ne brini, to je sasvim normalno.  Čak 85% porodilja oseća upravo ove simptome do dve nedelje nakon što donese bebu na svet. Pored sreće i zadovoljstva koje osećaš kao proizvod nove vrste ljubavi ovakva osećanja i razmišljanja sasvim su prihvatljiva.

Kako prepoznati postporodjajnu depresiju?

Postporođajna ili postnatalna depresija jeste skup osećanja koja su daleko više od tuge, a tipična su za period nakon rođenja bebe.  Trajanje ovog stanja zna da varira ali najrasprostranjenije mišljenje jeste da se javlja od druge nedelje posle porođaja i može trajati do osam meseci.

Simptomi na koje trebaš obratiti pažnju jesu: konstantni osećaj preopterećenosti, anksioznost, uporni plač, poremećaj raspoloženja, nedovoljno poverenje u svoje sposobnosti kako po pitanju deteta – tako i po pitanju ostalih dužnosti, kao i nedostatak povezanosti sa bebom.

Mogući uzroci depresije

Mama, pomozi sebi da razumeš da postati mama sa sobom nosi brojne promene koje dolaze kao zalog za ispravno ispunjenje najlepše misije koja čoveku može biti darovana.

Shvataš da je tvoje telo u jednom danu preživelo promenu kakvu ne može doživeti ni u kakvim drugim okolnostima. Postalo je telo mame. Pogled na novu sebe može proizvesti bujicu novih osećanja, kao i pad samopouzdanja.

Shvataš da tvoje vreme više ne zavisi samo od tvojih potreba i planova već jedno malo srce kuca da bi bilo blizu tvog. Tvoje vreme je sada i bebino. Osvrt na dan koji je minuo može učiniti da se osećaš zbunjeno, izgubljeno i bez rešenja.

Uviđaš da tvoje raspoloženje zavisi uglavnom od sopstevene ocene koju daješ sebi kao novoj mami. To raspoloženje delom diktira jedan mali prst. Upravo zato ti se dešava da plačeš “bez razloga”.

Osećaš da tvoj partner, odnos i vreme sa njim sada imaju novu dimenziju u kojoj za sve to treba više strpljenja i truda. On je sada i nečiji otac. Zato se možeš osećati usamljeno, neželjeno i umorno.

Pored ovih faktora, postoje i brojni pojedinačni uzroci koji dovode do baby blues-a i depresije. Oni mogu uključivati istoriju narušenog mentalnog zdravlja, teška iskustva iz detinjstva i stresne životne događaje i uslove.

Tretman baby blues-a

Ono na šta se trebaš fokusirati jeste dovoljna skoncentrisanost oksitocina u tvom organizmu. To je hormon ljubavi koji je naročito važan tokom trudnoće i nakon porođaja. Luči se kada se osećaš smireno, voljeno i zbrinuto. On je jedan od dva ključna hormona za lučenje majčinog mleka, tako da, ako si dojilja, oksitocin će ti biti najbolji prijatelj.

Iako spavanje, odmor, vreme za sebe sada mogu da zvuče kao naučna fantastika, takve preporuke su nešto najbolje što možeš čuti. Trudi se da odmaraš i radiš stvari koje voliš kada god ti se za to ukaže prilika. Tvoja najveća briga sada je tvoja beba, a ona će biti srećna ukoliko oseća tvoj spokoj.

Tretman postporođajne depresije

U društvu važi mišljenje da rađanje roditelja nužno sa sobom mora doneti samo pozitivna osećanja i procvat ličnosti, što može osobama koje prolaze kroz postporođajnu depresiju otežati da sebi i drugima priznaju da prolaze kroz izuzetno težak period. Upravo zato je važno da prepoznaš svoje granice. Ukoliko se osećaš loše duže od dve do četiri nedelje i govoriš sebi da ovako više ne može  vreme je da zatražiš pomoć.

Iako postoji stigma vezana za traženje stručne pomoći, razgovor sa stručnjakom na psihoterapiji ti može samo olakšati, a nikako otežati. Nakon razgovora, lekar ti može prepisati antidepresive što je takođe samo jedan od načina koji vode ka boljitku tvog psihičkog stanja.

Podrška je ključna

Izreka da mame mogu sve nije daleka od istine, ali je još važnije zapamtiti da mame ne moraju sve. Kada osetiš da guraš sebe čak i za stvari za koje možeš zatražiti pomoć, ili još gore za one koje nisu samo tvoja obaveza – shvatićeš da je vreme da se obratiš za podršku.

Uloga tvog partnera nakon dolaska bebe u kuću jeste da, pre svega, što bolje vodi računa o tebi. Zato bi od velikog značaja bilo da se kućni poslovi podele još i pre dolaska bebice u kuću. Razgovaraj sa njim o svemu što te muči i zbunjuje. Oni definitivno ne znaju da pročitaju naše misli. Razgovor sa njim će učiniti da se ti osećaš lakše, ali će i njega upoznati sa načinima kako da ti pomogne.

Ukoliko možeš, prihvati pomoć mame, sestre ili drugarice. One će se osećati korisnima a tebi će to dati vremena za dremku, tako potrebnu kupku ili jednostavno jednu kafu u miru.

Važno je da znaš

Ni jedno značajno postignuće ne dolazi preko noći. Bilo da se radi o ciljevima koji se tiču tvoje ličnosti, porodice, kuće ili posla. Za svaki od zacrtanih  ciljeva potreban je konstantan trud ali i određeni vremenski period.

Tako je i sa majčinstvom. Biće potreban određeni vremenski period da pronađeš sistem koji savršeno paše tebi i tvom detetu/deci. Kada taj sistem savladaš niko neće biti veći profesionalac za tvoju decu od tebe. Zato veruj tom procesu i daj sebi pravo na greške, na navikavanje, na neizostavnu lenjost i gubljenje motivacije.

To važi i za borbu protiv depresije. Kada si uvidela da nešto nije u redu – daj sebi vremena. Ne vremena da se vratiš na staro. Već da upoznaš novu sebe.

Onu koja je sada mama.

Korpa
Prijavi se

Nemaš nalog?

Započni kucanje i pojaviće se traženi proizvodi.