Sve o GOTS i OEKO TEX sertifikatima

Zamislite jedan uobičajen dan sa svojom bebom u vašem domu. Međutim, odjednom se takav dan pretvori u noćnu moru zato što vaša beba konstatno plače, ali vi nikako ne pronalazite razlog za njenu uznemirenost. Nije gladna, nema temperaturu, nije joj hladno, samo što se probudila, ne rastu zubići; zato vi ne pronalazite rešenje. Odjednom na nežnoj koži primećujete tragove iritacije i hitro sklanjate svu odeću. Ozbiljno, o čemu se radi?

Šta su GOTS i OEKO TEX sertifikati

Kada na platnenim proizvodima oko sebe pronađemo ovakve oznake, uglavnom se ni ne osvrnemo na te natpise, ali nismo ni svesni koliko baš to može biti značajno za nas i one koje najviše volimo.

Da bi bio sertifikovan, tekstil mora da sadrži najmanje 70% sertifikovanih organskih prirodnih vlakana. Svi hemijski inputi, kao što su boje i pomoćna sredstva koja se koriste, moraju ispunjavati set ekoloških i toksikoloških kriterijuma zajedno sa planom tretmana upravljanja otpadnim vodama za bilo koju mokru preradu. Izbor dodatne opreme je ograničen u skladu sa ekološkim aspektima.

Sada već postaje jasno da je, ukoliko odeća poseduje sertifikat da je njen materijal prirodno proizveden, to najbolji izbor za one članove porodice o kojima nekako, prirodno, najviše brinemo.

Može li odeća biti zdrava?

Pitanje koje se nameće u nastavku jeste kako to da naša odeća može biti zdrava? Odgovor je sasvim ohrabrujuć i optimističan, a to je da naša odeća ne samo da može biti zdrava, već postoje i ljudi koji su se pobrinuli da obezbede detaljnu proveru ispravnosti organskih materijala. Uz njihove kriterijume, definitivno možemo odahnuti. Evo i zašto.

Zašto je GOTS sertifikat važan?

Tekstilni proizvod koji nosi GOTS oznaku „organski” mora da sadrži najmanje 95% sertifikovanih organskih vlakana, dok proizvod koji nosi GOTS oznaku „proizvedeno sa organskim” mora da sadrži najmanje 70% sertifikovanih organskih vlakana. 

Dakle sa obe oznake možete da budete sigurni da kako vi, tako i vaša porodica koristite najkvalitetnije proizvode čiji je materijal proizveden iz prirode.

OEKO-TEX  standard 100 u tvom životu

Ukoliko proizvod sadrži OEKO-TEX standard 100 sertifikat, on označava garanciju odsustva hemikalija i štetnih materija koje se koriste prilikom proizvodnje tekstila. Materijali mogu biti sertifikovani jedino ako zadovoljavaju sve kriterijume; od sirovih materijala do konačnih proizvoda koji stižu u vaše domove.

Proizvodi sa ovakvom oznakom garantuju bezbednost kako korisnika, tako i onih koji su uključeni u proizvodnju. Tako da buđenjem svesti o bitnosti ove oznake brinemo, ne samo o sebi svojim najmilijima već i o ostatku društva.

Društvena odgovornost

Koristeći odeću čiji su materijali sertifikovani možete biti uvereni da ni vi, ni okruženje, ali ni radnici u proizvodnji nećete biti ugroženi. GOTS zabranjuje upotrebu onih hemikalija koje mogu uzrokovati kancer, urođene deformacije ili bilo kakve ozbiljne bolesti.

Ako proizvod poseduje GOTS ili OEKO-TEX sertifikat, možete biti sigurni da je proizvođač preduzeo dodatne korake da svoj proizvod testira kako bi se uverio da niko u lancu proizvodnje, kao ni krajnji korisnik neće biti nezadovoljni ili oštećeni.

Ako koristimo proizvode koji su sertifikovani ovim oznakama, mi kao pojedinci činimo korak dalje u očuvanju životne sredine, ali i promovišemo osećaj empatije prema ljudima koji su se prvobitno pobrinuli da taj proizvod dospe do nas.

Brinemo o vama

Zamislite jedan uobičajen dan sa svojom bebom u vašem domu. Nakon reda igranja, pa reda maženja i trčkaranja, došao je red na jednu popodnevnu dremku. Posmatrate svoju bebu kako spava ušuškana u materijale koji prijaju njenoj koži, a uz to ste i Vi spokojni jer znate da ste napravili pravi izbor. Otvorite oči. Uz naimaland.rs ova slika postaje stvarnost.

Korpa
Prijavi se

Nemaš nalog?

Započni kucanje i pojaviće se traženi proizvodi.