Blog

Grčevi kod beba – saveti za roditelje

Grcevi kod beba mama masira bebin stomak

Ako si s namerom došla do ovih redova, onda je bebin neumorni plač ono što te kontstantno zabrinjava. Sa različitih izvora dobijaš različite informacije šta je to i kako da se sa time boriš. Zato hajde zajedno da utvrdimo uzrok bebinog plača, na šta upućuju simptomi koje prepoznaješ ali i kako da sve to bezbolnije prođe. 

Šta su grčevi kod beba?

Grčevi su kada inače zdrava beba često plače ili se nervira bez jasnog razloga. Definiše se kao plakanje više od 3 sata dnevno najmanje 3 dana u nedelji duže od 3 nedelje. 

Postoje situacije kada ne možeš učiniš ništa da ublažiš plač svoje bebe. Upravo zato ovaj period novopečenim roditeljima može doprineti osećaju iscrpljenosti. 

Grčevi se javljaju nekoliko nedelja nakon rođenja. Obično su najintenzivniji između 4. i 6. nedelje starosti, ali ih bebice najčešće prerastu do 3. ili 4. meseca života.

Ovo su simptomi koji upućuju na njih

Sasvim je normalno da zdrava beba plače. To je njihov jedini način da pokažu kada bilo šta nije u redu. Međutim bebe koje imaju grčeve plaču više nego one druge. Ostali znaci koji upućuju na ovaj problem su:

 • Plakanje bez konkretnog razloga, kao na primer kada su gladne ili im je pelena puna;
 • Plakanje otprilike uvek u isto doba dana;
 • Stisnute pesnice ili sklupčane noge kada plaču;
 • Bolno plakanje;
 • Beba pocrveni u licu kada plače.

Prateći ove simptome možeš znati šta bebu muči i truditi se da joj na što bolji način pomogneš, a mi ćemo u nastavku detaljno govoriti o tretmanu grčića kod beba. 

Koji su mogući uzroci?

Često se dešava da roditelji pokušavaju da uđu u trag uzrocima grčeva te da izbegavanjem stvari koje ih izazivaju u potpunosti spreče ovu nelagodu za dete. Činjenica je da su grčevi kod beba gotovo nemogući za sprečiti, ali je i dobra vest da se na takav način mogu smanjiti simptomi. 

Neki od mogućih uzroka nastanka grčeva su:

 • Nelagodnost usled gasova ili zatvora;
 • Bebin još uvek dovoljno ne razvijeni probavni sistem;
 • Gutanje previše vazduha tokom hranjenja;
 • Preterano hranjenje ili nedovoljno hranjenje;
 • Preosetljivost na formulu ili majčino mleko ;
 • Preterana stimulacija;
 • Rani oblik migrenske dečije glavobolje;
 • Emocionalna reakcija na strah, frustraciju ili neko uzbuđenje;

Izvorni razlog nastajanja grčeva još uvek nije otkriven, ali najčešće mišljenje je da su povezani sa postepenim razvijanjem bebinog probavnog sistema to jest organa za varenje

Kako umiriti bebu?

Kada smo govorili o simptomima spomenuli smo da se grčići javljaju najčešće u isto doba dana. Ti ćeš taj period za svoju bebu nakon nekoliko dana prepoznati i znaćeš kada je vreme da budeš tu za bebu kada joj treba dodatna nega. Kada prepoznaš da je beba uznemirena možeš pokušati ove metode:

Prvo što će svakom roditelju pasti na pamet jeste nežno ljuljuškanje. Možeš pokušati i da šetaš sa bebom u naručju s tim da tvoja topla ruka prekrije njen stomačiš. To joj može pomoći da se stomak zagrije i da se ona nakon toga smiri. 

Pokušaj da bebu umiriš tihom uspavankom koju joj možeš ti pevati, ili pustiti zvuk šuma fena ili usisivača na nekom uređaju. Ova metoda dokazano dobro deluje zato što je bebi još iz stomaka tvoj glas poznat, a beli šum (poznatiji kao white noice) je zapravo imitacija zvukova koje beba čuje u stomaku. Upravo zato to smiruje novorođenče. 

Ono što takođe može prijati bebi jeste topla kupka nakon koje će se ušuškati i utonuti u dubok san. Kupanjem će se bebini mišići opustiti što može pomoći da oblaže grčevi kod beba. 

Svež vazduh i promena okruženja tokom lagane šetnje mogu prijati i tebi ali i uznemirenoj bebi. Pokušaj da odeću prilagodiš uslovima tako da bebi ne bude ni previše hladno ni previše toplo.

Načini ublažavanja grčeva

Grčevi ili kolike mogu biti izazvani različitim okidačima i postoje načini putem kojih ih možeš izbeći. Ovo su samo neke od stvari koje možeš uraditi da pomogneš bebi.

Bebina ishrana

Ako dojiš bebu:

 • Obrati pažnju na svoju ishranu. Postoji hrana koja može izazvati grčeve kod deteta jer se ta supstanca koja se nađe u majčinom mleku teško vari u bebinom želucu.
 • Izbegavaj kofein i čokoladu, jer deluju kao stimulansi.
 • Izbegavaj mlečne proizvode i orašaste plodove u slučaju da je beba alergična na njih.
 • Pitaj svog lekara da li neki lekovi koje uzimaš mogu da izazovu problem kod bebinog varenja.

Ako beba pije adaptirano mleko:

 • Razmotri prelazak na drugu vrstu adaptirane formule kojom hraniš bebu ili prelazak na specijalizovane formule protiv grčeva, uz prethodnu konsultaciju sa pedijatrom.
 • Pokušaj da hraniš bebu manjim obrocima, ali češće.
 • Potrudi se da beba ne jede mnogo ili da ne jede previše brzo. Jedno hranjenje na flašicu trebalo bi da traje oko 20 minuta. Ako tvoja beba jede brže, pokušaj sa cuclom (vrhom flašice) koja ima manji otvor – to će usporiti protok mleka, a samim tim i produžiti bebin obrok. 
 • Neka temperatura mleka bude jednaka telesnoj. 
 • Pokušaj da beba tokom obroka bude u uspravnom položaju.

Načini nošenja bebe

U trenutku kada se bore sa grčevima bebicama mogu prijati različiti položaji držanja: 

 • Stavi bebu preko ruke ili u krilu dok joj masiraš leđa;
 • Ukoliko ima problema sa gasovima, drži je uspravno, to će joj olakšati i da podrigne; 
 • Ljuljaj je u naručju ili u ljuljašci.

Praktični saveti

Kada se počneš suočavati sa grčićima dobijaćeš razne savete i rešenja koja su pomogla drugim roditeljima. Tada će te roditelji upućivati ka raznim sirupima, čajevima, kapima i sl. Pre konzumiranja bilo čega posavetuj se sa pedijatrom kako bi bila sigurna da je to bezbedno za tvoju bebu. Ovo su neki saveti koji mogu biti od pomoći: 

 • Ono što zaista pomaže brojnim roditeljima i što preporučuju patronožne sestre jeste nežna masaža stomaka.  Možeš iskoristiti i neko bebi ulje kako bi ti ruka lakše klizala po bebinom stomaku i masirati u smeru okretanja kazaljke na satu. Pre same masaže ulje protrljaj rukama kako bi se zagrejalo i kako bi ceo proces što više prijao bebi. Ovom masažom podstaći ćeš normalno varenje. 

U ovom video snimku videćeš jedan od načina da masiraš bebi stomak kako bi se ublažili grčevi.

 

 • Nakon masaže bebina kolena možeš podignuti do stomaka time praveći blagi luk kako bi se pomoglo bebinim crevima da lakše vare a samim tim i smanjilo trajanje grčeva. 
 • Na tržištu postoje termofori protiv grčeva koje možeš zagrejati ili u njih staviti toplu vodu i nasloniti ih na bebin stomačić preko bodića. Beba će uz njih osetiti olakšanje i nervoza će se smanjiti. 
 • Tržište i apoteke pune su različitih čajeva za bebe koji olakšavaju stanje sa grčevima. Najčešće su to čajevi od kima i komorača, jer ove dve biljke pomažu u oslobađanju suvišnih gasova, pa samim tim sprečavaju nastanak kolika. Posavetuj se sa pedijatrom u vezi sa izborom čajeva, količinom koja je preporučljiva za tvoju bebu, kao i načinom davanja.
 • Svakako da je poželjno obratiti se pedijatru i za uopštene savete. On će pregledom ustanoviti šta je to što bi tvojoj bebi najviše odgovaralo. 

Kako razlikovati grčeve od drugih stanja?

Vremenom ćeš prepoznati u kom trenutku bebu muče grčevi, pamteći jednak šablon ponašanja svakog puta kada se to dešava.  Pre nego što ovladaš tim simptomima važno je da znaš da svi ostali simptomi poput povraćanja, dijareje, krvi u stolici, povišene temperature, znaci su nekih drugih zdravstvenih stanja zbog kojih se treba obratiti pedijatru. 

Dete koje ima grčeve plače više, ali ima i periode kada mirno spava, ili provodi svoje budno vreme jako raspoloženo. 

Tvoj život u ovom periodu

Ovaj period ne izaziva nikakve trajne posledice po bebino mentalno i fizičko zdravlje i ne mogu uticati na njen rast i razvoj. Zato znaj da će taj period proći. Dok brineš o bebi, važno je da brineš i o svom zdravlju. Smirivanje bebe može biti zamorno a briga o detetu koje je uznemireno može stvoriti osećaj bespomoćnosti. Naročito kod roditelja koji su novi u toj ulozi. Zato imaj na umu sledeće:

 • ti nisi izazvala grčeve, štaviše trudiš se onoliko koliko je u tvojoj moći, 
 • taj period će proći nakon 3-4 meseca, 
 • tvoja beba nije nezdrava ako ima grčeve, 
 • postoji mnogo načina da umiriš bebu, 
 • poklanjanjem dodatne pažnje i ljubavi svojoj bebi, ne možeš je previše razmaziti. 

Dok prolazite kroz ovaj deo života, ako se osetiš isuviše iscrpljeno, zatraži pomoć. Bilo da je to stručna pomoć ili pomoć najbližih, nemoj se ustručavati da pružiš nekome šansu da ti olakša. Gledaj na to na način da će njima biti drago da tebi i bebi olakšaju. 

 

*Izvor videa: Youtube. Autor –  InfacolUK  – Naziv videa: Colic baby massage – ‘Round the clock massage technique’

Korpa
Prijavi se

Nemaš nalog?

Započni kucanje i pojaviće se traženi proizvodi.