Blog

Regresija sna kod beba – koji su znaci i kako olakšati bebi?

regresija sna kod bebe beba plače naslonjena na ogradu od kreveca

Taman kad ste ti i tvoja beba uhvatili savršen ritam funkcionisanja i misliš da si darovana bebom koja dobro spava, dešavaju se besane noći uz zvuke neumornog plača. Šta joj bi odjednom?!

Hajde zajedno da otkrijemo šta se to bebi dešava. 

Šta je regresija sna?

Nagle negativne promene u navikama vezanim za san bebe koja je prethodno dobro spavala nazivaju se regresijama sna. Dakle, upravo ono što te je i dovelo da ovo čitaš. Ukoliko se tvoja beba teško uspavljuje, budi se previše puta u toku noći ali su i dnevne tremke postale otežane, onda je moguće da prolazite kroz ovaj period. 

Znaci koji upućuju na regresiju

Ove promene u ponašanju upućuju na regresiju: 

  • češće se budi noću nego ranije;
  • teško se uspavljuje iako pokazuje da joj se spava;
  • uvežbavanje novih pokreta;
  • beba je jako neraspoložena i plačljiva;
  • promene u broju i dužini dremki tokom dana;
  • promene u navikama vezanim za jelo. 

Ukoliko primećuješ nekoliko ovakvih simptoma, čitaj dalje kako bi saznala kako lakše prebroditi ove periode. 

Zašto im se to dešava?

Mnogo je faktora koji mogu izazvati nagle promene u spavanju tvoje bebe, ti faktori uključuju i ovo:

  • Skok u razvoju – što bebe čini izuzetno gladnima, a to dovodi do otežanog uspavljivanja. Ljudska bića se najviše razvijaju u prvoj godini života, u poređenju sa ostalim godinama. Upravo to može biti jedan od razloga bebine nervoze. 
  • Rast zubića i bol koji dolazi uz to je takođe jedan od razloga. 
  • Dostizanje nove, uzbudljive, razvojne prekretnice. Ako je vaša beba nakon nekoliko burnih noći odjednom savladala neke nove veštine – poput okretanja, uzimanja predmeta i sl. 
  • Poremećaji u rutini, kao što je polazak u vrtić, takođe mogu uticati na pojavu regresije sna. 
  • Putovanje, ili noćenje kod prijatelja ili porodice, što neizbežno uključuje spavanje u novom okruženju.
  • Bolest, kao što je prehlada ili infekcija uha mogu biti jako nepovoljni po bebin san. 

U ovim dobima se može desiti

Važno je da znaš da se regresija sna može pojaviti u bilo kom periodu, uzimajući u obzir da je izazivaju nepredvidivi faktori, kao što su promena okruženja ili prehlada. 

U svakom slučaju, postoje i doba u kojima se regresija najčešće dešava: 

Period 3-4 meseca

Zastrašujuća regresija četvrtog meseca je jedna od najčešćih. Zna ujedno biti i najteža jer se roditelji i dalje nisu u potpunosti uhodali sa uspavljivanjem bebe, ili se desi baš kada pomislimo da naša beba lepo spava. Postoji nekoliko krivaca iza problema u bebinom spavanju u ovom uzrastu: bol izazvan nicanjem zuba, glad povezana sa skokovima u ravoju i uzbuđenje prilikom prvog prevrtanja.

Period 6 meseca

Beba u ovom periodu obično prolazi kroz drugi skok u razvoju što može dovesti do regresije sna. Može se buditi kako bi dobila utehu i to je sve što trebaš da joj pružiš. 

Period 8-10 meseci

Mnoge bebe počinju da puze oko devetog meseca (iako neke počinju ranije, a druge kasnije) i počinju da stoje sa oko 10 meseci. Takve promene u našim očima su sićušne, ali su za bebu sve to veliki iskoraci. Bojazan od odvajanja od mame je takođe uobičajena (i savršeno normalna) u ovom uzrastu, i to može dovesti do toga da se tvoja beba budi u sred noći želeći da se uveri da si ti blizu. 

Kasnije regresije

Određeni pedijatri potvrđuju da se i kasnije dešavaju brojne nagle promene u bebinom ritmu spavanja, pa se primećuju i regresije u 12. mesecu, kao i tokom druge godine života. Kod dece oko 2/3 regresije se mogu dogoditi uzrokovane košmarima, strahom od mraka, nicanjem zuba ali i strahom od odvajanja. Zato znaj da je sve to sasvim normalno.

Koliko dugo traje jedna regresija?

Pošto regresija nije nimalo omiljen period, može ti se učiniti da traje nepodnošljivo dugo, pa čak i da se beba nikad neće vratiti na stari ritam spavanja.

Najčešće trajanje regresije je 2-4 nedelje. Ne mora da znači da će svaki od tih dana biti neizdrživ i naporan. Neke od tih dana tvoja beba će provesti spavajući mirno prateći budne prozore

Svakako, ni jedna regresija nije ista, čak ni kod tvojih dvoje dece. Zato moraš ući u trag uzrocima regresije tvoje bebe kako bi joj olakšala da sve to što pre prođe. 

Uz ove savete lakše ćete je preživeti

  • Uočite rane znake pospanosti  kod svoje bebe. Ukoliko beba počne plakati zato što joj se spava, tada je već kasno i tako nervozna zato što nije na vreme uspavana, teško da će moći mirno da prespava noć. 

          Zato kada uočite ove znake: trljanje očiju, nervoza, zevanje, gledanje u stranu, vreme je za spavanje. 

  • Jedan od najbitnijih saveta za mirne bebine noći, kao i za prijatne dnevne dremke jeste: uvek pratiti istu rutinu. Bebe vole dobre navike, zato im pred spavanje priredi uvek isti raspored aktivnosti. Možda će to biti kupanje, oblačenje, maženje, gašenje svetla ili neke aktivnosti koje se uklapaju u tvoj i bebin ukus.

 

  • Uveri se da beba dovoljno spava tokom dana, jer je veća verovatnoća da će preumorne bebe imati problema sa spavanjem noću. Dakle, nije istina kad ti kažu Bolje će spavati  kada je beba malo spavala u toku dana. 

 

  • Potrudi se da joj posvetiš što više kvalitetnog vremena u toku dana. Jedan od faktora regresije, kako smo spomenuli, je i strah od separacije. Zato će tvoja pažnja u toku dana učiniti da se beba oseća sigurnije u toku noći.

*nastavak ispod

regresija sna kod bebe - saveti da se lakše prebrodi

Mogu li se regresije sprečiti?

Imamo dve vesti. Loša vest je da ne postoji mogućnost da se regresije predvide i bilo kako spreče. Taj period u kom ste iscrpljeni i ti i partner i beba, se ne može programirati da se ne desi. 

Dobra vest je da je to sasvim normalna pojava. To znači da nema potrebe da se brineš i da misliš da samo ti i tvoja beba prolazite kroz tako nešto. 

Pridržavaj se rutine i budi sigurna da će i to proći. 

Faliće ti

Iako ti sada određeni iscrpljujući trenuci sa bebom čine kao najteže uspomene tvog života, činjenica je da će ti svaki od njih faliti. To možeš pitat čak i svoje roditelje. 

Zato se trudi da živiš svaki od tih trenutaka. 

Beba se budi da bi jelo i napredovalo a ujedno i da bi javilo da je sa njom sve u redu. Tako da joj sigurno nećeš zameriti što te budi i više puta u toku noći.

Korpa
Prijavi se

Nemaš nalog?

Započni kucanje i pojaviće se traženi proizvodi.