Blog

Strah od porođaja – koji su razlozi i kako ga prevazići

strah od porodjaja trudnica sedi na kaucu

Kada se pojave dve crte na dugo očekivanom pozitivnom testu, jedino o čemu razmišljamo jesu slatki trenuci sa našom bebom. Kako meseci odmiču, sve više razgovaramo sa drugim mamama, istražujemo i saznajemo o porođaju. Upravo tada se mogu odškrinuti vrata najtamnijih misli koje trudnica može imati. Otvaranje tih vrata izaziva škripu zvanu „strah od porodjaja“, ali i onoga što proizilazi iz njega. Nisi sama. I nisi nezahvalna i preopterećena. 

Način na koji razmišljaš sasvim je prirodan za stanje u kom se nalaziš. Čitajući redove ispod shvatićeš zašto je to tako i kako da sve to prevaziđeš.

Šta je to što osećaš?

Kada postaneš svesna da u sebi nosiš jedan novi život, na sebe i sve ostalo gledaš na sasvim drugačiji način. Čak i da to nije prva trudnoća, svaki novi život sa sobom nosi nove vidike. Upravo ti vidici povlače određene odgovornosti i očekivanja, kako od sebe same tako i od okoline. 

U nauci postoji izraz tokofobija – stanje koje karatkeriše strah od porođaja koji se može javiti i kod osoba koje žele decu. Tokofobija je ozbiljno psihičko stanje koje zahteva lečenje, što ne znači da ne treba obratiti pažnju i na osobe koje nemaju fobiju, već jednostavno bojazan od takvog iskustva. 

Sve to, ali i mnogi drugi faktori, mogu učiniti da se osećaš uplašeno, nesigurno, da osećaš manjak samopouzdanja i shvataš da te je zapravo strah da uopšte pomisliš na porođaj.

Tipovi straha koje možeš osećati

Naučnici iz Velike Britanije u jednoj novijoj studiji otkrili su čega se to sve u vezi sa porođajem trudnice plaše. Bilo da im je to prva trudnoća ili ne trudnice se najčešće plaše:

  • bola,
  • nepoznatog i nepredvidivog, 
  • za zdravlje svog deteta,
  • od smrti,
  • od neprijatnog ophođenja medicinskog osoblja, 
  • od komplikacija i intervencija,
  • da će biti napuštene i same.

Zašto se strah od porodjaja

Na radionici za trudnice jedan porodični psiholog je rekao rečenicu koja ne može a da se ne ureže duboko u memorij: Najbolji roditelj je onaj koji stalno preispituje svoje roditeljstvo.

Prvi razlog: Preispitivanje

Upravo to preispitivanje može biti jedan od uzroka tvog straha. Razmišljaš da li ćeš umeti da odgovoriš na izazove, na bebine potrebe, da li će svaki zadatak biti savršeno upotpunjen. Razmišljaš da li ćeš uspeti da istovremeno budeš prisutna majka ali i da nastaviš da vodiš brigu o sebi i o onome do čega ti je stalo. E pa, sva ova razmišljanja, koja dovode do straha, tebe unapred čine najboljim roditeljem

Drugi razlog: Uticaj tuđih porođajnih iskustava

Od glavnih uzroka straha (naročito kod prvorotki) jesu i razgovori sa mamama i analize njihovih loših porođajnih iskustava. Nekako je sasvim normalno, iako je nakaradno, da novopečene mame trudnicama do detalja prepričavaju svoje porođaje.

Treći razlog: Manjak informacija

Nedovoljna informisanost o protokolu porođaja, takođe može dovesti do toga da osećaš strah od nepoznatog, naročito kada se na tu neinformisanost dodaju gorespomenute priče. 

Četvrti razlog: Trauma iz detinjstva

Tvoj strah, takođe, može vući korene iz detinjstva. Porođaj je oduvek ženska tema koja se na okupljanjima rado pokrene bez obzirnosti na to da li to neko može čuti. To može čuti devojčica kojoj je majčinstvo i dalje jako dalek pojam. Zato, možda, i ne znaš šta je to što ti stvara toliku nelagodu u vezi sa porođajem, iako postoji mogućnost da si takvim razgovorima prisustvovala.

Kako ga prevazići?

Ne postoji univerzalno pravilo za savladavanje bilo kakve negativne emocije, ali ovo su saveti koji sigurno mogu biti od pomoći kod straha od porođaja:

  1. Razmišljaj u ovom smeru: Ne porađaju me lekari već ja rađam bebu! Ovim načinom razmišljanja ćeš rešiti mnoge nedoumice, ali i navesti sebe na drugi važan korak. 
  2. Ukoliko se edukuješ o porođaju bićeš svesnija svega što treba da se desi. Od velike je važnosti da se edukuješ sa pravih izvora, kao što su školice za trudnice, konsultacijama sa lekarima ili uz pomoć relevantnih internet izvora. Svest o tome da ti znaš šta će da se desi i kako da vladaš tom situacijom ojačaće tvoje samopouzdanje ali i umanjiti strah. 
  3. Nemoj se ustručavati da svoje misli podeliš sa partnerom ili drugom bliskom osobom za koju znaš da će ti pružiti razumevanje, podršku ali i pokoji savet kako da to zajedno prevaziđete. 
  4. Pratnja na porođaju, može biti jako bitan korak ka porođaju koji protiče bez imalo straha uz ruku koja te čvrsto bodri. 
  5. Opet potcrtavamo da je izbegavanje toksičnih razgovora od velikog značaja kroz celu trudnoću ali i u prevenciji bojazni od porođaja. 
  6. Pored psihičke pripreme, pobrini se da je sve što će ti biti potrebno na jednom sigurnom mestu. Zato je jako važno da na vreme i kako treba spakuješ torbu za porodilište gde će se naći sve što će tebi i bebi trebati, a samim tim ćeš ti imati više poverenja u to da će sve proći onako kako treba.

Drži svoje strahove na povocu!

Hrabrost je glupa! – replika je iz poznatog animiranog filma Ledeno doba i mnogi svetski psiholozi se slažu sa time. Navodi se da: Strah može biti zdrav. Programiran je u naš nervni sistem i daje nam instinkte preživljavanja koji su nam potrebni da bismo se zaštitili od opasnosti. 

Međutim, preterana količina straha u bilo kom trenutku može nam uskratiti uživanje u najprirodnijim ljudskim senzacijama. Jedna od njih jeste porođaj. Tvoje telo biće spremno za porođaj. Zato se potrudi da mu razum u tome pomogne. 

Korpa
Prijavi se

Nemaš nalog?

Započni kucanje i pojaviće se traženi proizvodi.