Tantrumi kod dece – zašto se dešavaju i kako odgovoriti na njih 

Tantrumi kod dece. Devojcice u stanju tantruma place

Osećaj bespomoćnosti kada nastupi tantrum dobro je poznat svakom roditelju male dece. U tim trenucima nismo sigurni da li je vreme za postavljanje granica, ignorisanje ili je pak najbolje da budemo uz njih. Iako deluje neverovatno, tantrumi pozitivno utiču na detetov razvoj, a u ovom tekstu ćemo ti reći i kako je to moguće.

Šta su, u stvari, tantrumi?

Tantrumi – napadi besa, mogu biti različitih oblika i razmera. Najčešće se prepoznaju kod dece od prve do treće godine, ali se javljaju i kasnije. Ukoliko si svedočila situaciji da tvoje ili tuđe dete; nakon što nešto nije pošlo kako treba, makar to bila i najmanja sitnica (dobilo je čašu žute a ne zelene boje), počne plakati, valjati se po podu, udarati sebe, tebe ili predmete; onda budi sigurna da si prisustvovala ovom načinu ispoljavanja emocija.

Zašto se dešavaju napadi besa?

Kao što smo već i spomenuli, razlozi za takvo ponašanje mogu biti veoma mali u tvojim očima, ali za tvog mališana se tada svet ruši.

Deca su u periodu kada se tantrumi dešavaju još uvek u ranoj fazi društvenog, emocionalnog i jezičkog razvoja. Zato im je jako teško da tebi objasne svoja osećanja. Zbog svoje nemogućnosti pregovaranja ili nedovoljnog fonda reči osećaju se bespomoćno i nastaje napad besa.

Ovo mogu biti najčešći razlozi

Provodeći svaki dan sa njima, upoznajemo njihove načine fukcionisanja, tako da svaki roditelj zna šta može biti okidač bilo kakve emocije kod njegovog deteta. Ove stvari najčešće izazivaju tantrume kod većine dece:

  • Temperament – on može uticati na to koliko brzo i značajno deca reaguju na stvari kao što su frustrirajući događaji ili promene u njihovom okruženju
  • Stres, glad, umor i preterana stimulacija – mogu otežati deci da izraze osećanja i upravljaju njima, kao i da ostanu mirni.
  • Situacije koje nisu u njihovoj kontroli – ovo se može dogoditi kada im stariji brat ili sestra uzmu nešto što su oni želeli.
  • Snažne emocije – strah, bes, zabrinutost i stid mogu biti samo neke od njih. U nedostatku sposobnosti da upavljaju ovako snažnim emocijama dešava se tantrum.

Šta možeš uraditi da se ovo ređe dešava?

tantrumi kod dece otac zabrinut zbog devocice koja je u stanju tantruma

 

Možda najbitniji korak na putu da se prebrode napadi besa kod dece ovog doba jeste da im pomognemo da razumeju svoje emocije. Od samog rođenja, veoma je važno imenovati svaku emociju  govoreći o njoj u trenutku kada je dete oseća. Na primer, kada tokom igre padne, možeš ga zagrliti i umirujućim glasom mu govoriti kako razumeš da je on tužan i da je to sasvim u redu. Ovo će učiniti da kasnije dete prepoznaje i prihvata svoje emocije.

 

Takođe je važno prepoznati okidače tantruma kod tvog deteta i osmisliti kako da ih što veštije izbegneš. Na primer, ako znaš da umor može izazvati napad besa tvog mališana, pokušaj da izbegneš situacije gde će ga umor dovesti do tačke pucanja. Tokom šetnji ili šopinga pravite pauze kako ga umor ne bi sustigao i kako bi tantrum bio manje moguć.

 

Sledeće, kada dete uspe da prebrodi tešku situaciju bez besa, ohrabrite ga da je takvo ponašanje pozitivno. Na primer, Videla sam kako ponovo gradiš tu kulu, a da se ne uznemiriš zato što je pala. Kakav je bio osećaj? Osećaš li se snažno i smireno?

 

Razgovarajte o emocijama nakon tantruma kada je dete mirno. Možeš reći: Jesi li bacio tu igračku zato što si bio ljut jer ne radi? Jesi li mogao da uradiš nešto drugo? Ovime ćeš ga učiti važnu lekciju shvatanja posledica ali i želji da se promeni.

 

Možda i najbitniji faktor kojem se pridaje malo pažnje jeste odgajanja nas samih u trenucima besa, kako bi oni imali ispravan model za postupanje. Kada naiđeš na gužvu u saobraćaju koja te strašno nervira pokušaj se smiriti i razgovaraj sa detetom o tom trenutku samokontrole.

Kako odgovoriti na tantrum?

 Tantrumi-kod-dece-kako-odgovoriti

Ipak, ponekad se ovi nemili trenuci moraju desiti šta god mi uradili da ih sprečimo. Kada se dogode, ovi koraci mogu pomoći da ih lakše prebrodite:

 

  • Uveri se da su tvoje dete i drugi u blizini bezbedni. Ponekad je neophodno odneti ih na drugo mesto kako bismo im obezbedli siguran ambijent.
  • Kada se dete nađe na bezbednom mestu, mirno prepoznajte emociju koju izražava – govorite sporo i tihim glasom.
  • Budi tiha u govoru sa svojim mališanom. Mazi ga ili nosi, ako on to želi, ili mu daj više fizičkog prostora ako mu je potrebno. Ne pokušavaj da ga urazumiš. To može dovesti do dodatne frustracije.
  • Granice trebaju ostati na svom mestu čak i tokom tantruma. Ovo će im pomoći da shvate da bes nije sredstvo za dobijanje bilo čega.
  • Pokušaj sa paradoksalnom metodom. To znači da detetu daš dozvolu da vrišti i viče dok ne bude spremno da prestane. Na primer: Možeš da vičeš glasnije ako želiš. Park je veliki i baš nikom ne smetamo. 
  • Pruži mu utehu kada se smiri. Tantrum je jako uznemirujući za njih, zato im treba trenutak razumevanja i utehe.

Kako ovladati svojim emocijama tokom tantruma?

Nije neophodno govoriti o tome kako stres naše dece duboko i značajno utiče i na naše raspoloženje. Iako zabrinuti zbog njih, roditelji trebaju imati na umu da je upravo način na koji se oni ponašaju jedan od faktora za lakše regulisanje besa njihovih mališana u mogućnosti.

 

Najbolje bi bilo da zamisliš scenario najboljeg mogućeg ophođenja prema detetu koje doživljava napad besa i da od te zamisli napraviš plan kojeg ćeš se pridržavati svaki put kad se nađete u takvoj situaciji. Od ovog plana ne odstupaj ma kakav intenzitet ispoljavanja besa bio.

 

Nakon toga, važno je da shvatiš da roditelji ne mogu imati apsolutnu kontrolu nad detetovim ponašanjem. Jedino što možeš učiniti jeste da svoje dete učiniš bezbednim i da se trudiš da njihovo ponašanje vodiš ka tome da se tantrumi što ređe dešavaju.

 

Naravno, moraš razumeti da je za bilo kakvu promenu potrebno vreme i strpljenje. Zato se pobrini da u toku tog perioda stekneš poverenje svog deteta.

Zapamti da najveća usluga koju možeš sebi učiniti jeste da imaš razumevanja prema sebi i svom trudu u odgoju emocionalno zdrave osobe. Roditeljstvo je dug proces u kojem mora biti i manje lepih iskustava. Zato nemoj preuzimati krivicu za apsolutno sve u vezi svog deteta.

Da, tantrumi mogu biti korisni

Ukoliko si mislila da njihove suze nemaju baš nikakvu korist, tu smo da te razuverimo u to. Naime, naučnici tvrde da napadi besa kod male dece igraju značajnu ulogu u oslobađaju stresa. Suze sadrže hormon stresa – kortizol čijim će se oslobađanjem dete osećati mnogo bolje.

Kada se desi napad besa dete uči i da postavljene granice beskompromisno važe u svakoj situaciji, što će ih dovesti do važnog saznanja da u životu ne mogu dobiti baš sve što požele.

Eto, mama, sada se smiri i znaj da je to kroz šta prolazite ne samo sasvim normalno, već i pozitivno.

 

Korpa
Prijavi se

Nemaš nalog?

Započni kucanje i pojaviće se traženi proizvodi.