Kako oblačiti bebu leti – 7 korisnih saveta

kako oblaciti bebu leti beba u zutom romperu trci po travi

Jesi li znala da bebe teško regulišu telesnu temperaturu? Čak iako znaš šta ćeš ti obući, nisi uvek najsigurnija da je to što želiš obući bebi najbolja opcija. Šta ako joj bude pretoplo? Šta ako izgori na suncu? Šta ako odjednom zahladni, pa prehladi? 

Uff, mi mame uvek previše pitamo. Zato, hajde da kroz sedam jednostavnih saveta zajedno odgovorimo na sva ta pitanja koja ti se motaju po glavi!

1. Drži se prirodnih materijala

Ako se u dečijoj odeći većinskim delom nađu neprirodni i neorganski materijali, sva je prilika da se beba neće u njoj osećati najprijatnije. Naročito na visokim temperaturama. Organski materijali, poput pamuka, dišu i daju bebi osećaj da na sebi nema ništa, a upravo je to ono što želimo da postignemo. Organski pamuk je vrlo lagan, ali i izdržljiv, što znači da će na vrućini biti lagan na koži, ali će izdržati malo prolivanja mleka ili mrlje od trave tokom puzanja. 

Ranije smo pisali o važnosti organskih materijala, zato više o toj temi možeš pročitati ovde

2. Nek rukavi budu kratki

Kada planiraš izlazak sa bebom leti najbolje je uvek se držati pravila da dete bude u kartkim rukavima i nogavicama. Najzahvalniji deo garderobera kada je o tome reč su romperići, koji uvek izgledaju prelepo, ali imaju i otvor kako bi se pelena lakše promenila. Rompere mogu nositi i bez bodića, jer oni sami mogu držati pelenu ako su pravilne veličine. 

Ako brineš da će beba izgoreti na mestima koje dodiruje sunce, znaj da je krema za sunčanje uvek neophodan izbor za izlaganje suncu leti. Faktor od 30 do 50 i kratki rukavi, vaša su dobitna kombinacija. 

3. Dodatni sloj uvek nosi sa sobom

Iako će se tvoja beba najbolje osećati golišavih ručica i nožica, uvek sa sobom ponesi i nešto što će je brzo ugrejati ukoliko se vreme naglo promeni. Spakuj jaknicu, i ćebence za kolica kako se beba koja se prethodno znojila od vrućine ne bi lako prehladila.

Sa toplijom odećom u torbi i ti ćeš se osećati lepše, jer znaš da ti dan napolju sa bebom ne može pokvariti ni malo vetra. 

4. Bosa stopala – može!

Iako će te to dovesti u novu zamku –  neprestano ljubljenje bebinih stopala – neka ona ipak budu bosa. Ukoliko tvoja beba puzi, čarapice joj samo mogu biti smetnja. Bebe koje uče da hodaju najbolje je ostaviti bose na travi, jer su to upravo senzacije koje pokreću bolju motoriku stopala. Za bebe koje hodaju, sandalice sa rupicama su idealan izbor, a svakako se super uklapaju uz letnje outfite.

Bebe najbolje regulišu temperaturu putem glave i stopala (baš kao i mi) zato neka im stopala bez čarapica pomognu u borbi protiv visokih temperatura. 

5. Kengur mama, ali ne i tokom leta

Ako si ti mama koja voli bebonošenje u marama i takozvanim kengurima, bojimo se da imamo loše vesti. Nošenje bebe pritegnute uz tvoju vrelu kožu može ozbiljno doprineti pretopljavanju i nekim težim simptomima. Kengur – nosiljke koje su proizvedene sa plastičnim dodacima, i od grubih materijala predstavljaju jedno veliko ne  u letnjim danima. 

Marame koje su od laganih materijala mogu poslužiti kada temperature nisu tako visoke. 

6. Dodatna zaštita je uvek dobrodošla

Kako spomenusmo, glavna regulacija temperature vrši se putem stopala i glave. Da bismo pomogli bebi da se rashladi, skidamo čarape, ali kako bismo je zaštitili od toplote neka na njenoj glavici uvek bude šeširić sa širokim obodom. U opticaj može doći i kačket, ali bi bilo dobro da šeširić štiti i vrat i lice.  

Negativan uticaj direktno sunce može imati i na bebine oči, tako da i neke slatke naočare za sunce ne bi bile ni malo loša ideja. Pri izboru naočara, povedite računa o tome da su polarizovane, da je staklo u smeđoj ili sivoj boji (one štite od čak 92% sunčevih zraka) kao i da je samo staklo kvalitetno. 

7. Miran i prijatan san

Uglavnom najveća dilema po pitanju oblačenja bebe leti jeste kako obući bebu u toku noći, jer temperature znaju da variraju, a oznojena beba se može lako prehladiti. Najbolje i najsigurnije je upravljati se prema termometru koji bi trebao biti obavezan u sobi u kojoj beba spava. Ukoliko je temperatura bebine sobe iznad 20°C onda bebi možeš obući bodić i vreću sa spavanje sa oznakom 0.5 TOG. 

Ako je temperatura u toku noći većinski preko 25°C onda je slobodno možeš raskomotiti tako što će spavati samo u bodiću. 

Generalno je najbolje da se upravljaš prema onome u čemu ti spavaš, i bebici dodaš još jedan sloj ili dodatni odevni predmet. 

Kako oblaciti bebu leti prema temperaturi na termometru

BONUS SAVETI 

Evo još nekih saveta, kako bi stekla dodatno samopuzdanje i znala kako oblačiti bebu leti:

  • Kada nisi sigurna da li je bebi previše toplo, uvek dodirni deo leđa ispod vrata. Tada ćeš se uveriti u stvarnu telesnu temperaturu bebe.
  • Važno je da izbegavate najtopliji deo dana, kao i boravak na direktnom suncu. Trudite se da boravak napolju bude u ranijim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.
  • Bebe koje nisu isključivo dojene potrebno je što češće hidrirati
  • Trebalo bi izbegavati uključivanje klime u prostoriji gde beba spava. Ako odlučiš da uključiš klimu postaraj se da beba nije na direktnom udaru hladnog vazduha  i da je obučeš prilagođeno temperaturi koja je u prostoriji.
  • Preferiraj laganu, širu i odeću svetlijih boja
  • Nikada ne pokrivaj bebina kolica, kako bi napravila hlad dok beba spava! Temperatura u kolicima se naglo povećava nakon što se ona pokriju pelenom ili prekrivačem što može dovesti do pregrejavanja i ozbiljnijih zdravstvenih problema. 
  • Iako bebe imaju slabiju termoregulaciju, to ne znači da im ne može biti pretoplo i da pretopljavanje ne može dovesti do nekih većih problema. Čest je slučaj da mame (pod uticajem baka) pokrivaju bebe toplijim ćebićima, obuvaju čarape, oblače sloj više – a za time nema apsolutno nikakve potrebe. Ovo može izazvati povećanu temperaturu, groznicu, osip ili povraćanje. Zato bebu oblači onako kako si se i ti obukla. 
Korpa
Prijavi se

Nemaš nalog?

Započni kucanje i pojaviće se traženi proizvodi.