Blog

Putovanje sa bebom – šta sve poneti

Putovanje sa bebom beba sedi na koferu

Kako se bliži leto – euforija zbog odmora na putovanju postaje sve veća. Pre nego što se vašoj porodici pridružio novi neodoljivi član, plan putovanja bio je mnogo jednostavniji. Sada, kada je beba tu, sve se čini jako komplikovano i osećaj da ćeš nešto zaboraviti te ne napušta

Znamo kako ti je, mama, želiš da sve bude cakum-pakum. Zato čitaj dalje i uveri se da je sve na svom mestu za bezbrižno putovanje sa bebom i ostatkom porodice.  Ispod teksta ćeš pronaći detaljan spisak pažljivo pobrijanih stvari koje su potrebne vama i vašoj bebi. 

Kada početi sa putovanjima?

Bebi je, u suštini, najbitnija tvoja blizina ali i dobro generalno raspoloženje. Ta dva faktora znatno utiču na to kako će beba podneti put. U svakom slučaju, najbolje bi bilo da je beba starija od tri meseca iz više razloga. 

Do tog doba beba je već stekla bolji imuni sistem, može samostalno držati glavicu a i ti si uspostavila sistem funkcionisanja. Zato će se sa bebom starijom od tri meseca svi osećati lepše. 

Tri torbe garantuju bolje snalaženje

I definitivno je tako! Sve što želiš da poneseš najbolje bi bilo da odvojiš u tri različite torbe, kako biste se lakše raspakovali, kako bi sve ostalo organizovano, ali i kako biste se lakše spakovali za put nazad. 

Torba koja je pri ruci

U neku manju torbu ili ranac spakuj ono što ti treba tokom samog putovanja. Ovaj savet je spasonosan jer u toku putovanja nije uvek moguće napraviti pauzu i uzeti nešto iz većih torbi. 

Tu možeš spakovati: 

  • dokumenta, 
  • punjač za telefone,
  • pelene i maramice,
  • hranu za bebu: flašice i adaptirano mleko (ukoliko ga beba koristi), kašice ili čvrsta hrana; 
  • komplet odeće za bebu u slučaju da se isprlja, oznoji ili na sebe prospe nešto;
  • igračke ili knjige za bebu, po mogućnosti one koje ranije nije viđala ili ih barem nije dugo viđala;
  • prekrivač za bebu u slučaju da zaspi u putu;
  • varalicu – ukoliko je beba koristi;
  • portiklu. 

Torba za roditelje

Kako biste se lakše orijentisali gde ste šta stavili najbolje je da svoje i stvari svog partnera staviš u odvojen kofer od bebinog. U taj prtljag možeš staviti sve što je potrebno vama za mirno i spokojno putovanje. S obzirom na činjenicu da vam, verovatno, nije prvi put da putujete, svoj prtljag ćete lako prilagoditi svojim potrebama. 

Torba za bebu

Pre nego krenete na put potrebno je da tri dana unapred pripremate bebina creva na promenu klime. Zato tri dana pre puta, sve vreme na putovanju i tri dana nakon što se vratite koristite probiotik. To će bebu osloboditi stomačnih problema na samom putovanju, ali i nakon njega. Ostale stvari koje će vam zatrebati mogu biti: 

  • Dovoljan broj pelena. Neko će možda reći da ne nosite mnogo, jer zauzimaju dosta mesta, a mogu se kupiti na svakom ćošku. Pitanje je da li pelene koje vi koristite imaju u tom mestu gde ćete boraviti, a osip u pelenskoj regiji nakon promene pelena je jako izvestan. Zato izračunajte koliko će vam otprilike pelena trebati i ponesite taj broj. Kada se budete vraćali, prostor za pelene će biti oslobođen i tu možeš smestiti neke nove stvarčice koje su kupljene na putovanju. 
  • Vlažne maramice. Pored toga što su potrebne bebi, mogu biti jako korisne i za ostatak porodice, tako da definitvno neće biti višak. Takođe, ponesite i prostirke za menjanje pelena, bilo da su jednokratne ili one koje se mogu više puta koristiti. 
  • Ukoliko ih beba koristi, flašice i adaptirano mleko takođe ponesite. Možete spakovati i termos za bebinu flašicu kako biste uvek imali zadovoljavajuće toplu vodu za pripremu mleka. 
  • Nekoliko odevnih kombinacija, sa naglaskom na činjenicu da ipak spakujete nekoliko bodića i čarapica viška, jer se to najviše prlja i kvasi. Ponesite i jaknice ili pantalonice čak iako će vreme biti toplo. Spakujte i šeširiće kako biste tu glavicu zaštitili od sunca, a ovde pronađi par saveta kako bi bila sigurna da je beba obučena u skladu sa temperaturom. 
  • Dobro je imati i bebin pribor za jelo, ukoliko joj je potreban. Nije uvek izvesno da li će u smeštaju, naročito hotelu imati adekvatan escajg ili manji tanjiri za bebine užine. 
  • Tetra pelene i prekrivači su takođe jako potrebni. Pelene možete koristiti da prekrijete auto-sedište, da ih stavite ispod bebe na manje čistim mestima ali i da je pokrijete kada je toplije vreme. Prekrivači su dobrodošli tokom samog putovanja, ali i tokom noćnog spavanja kada su niže temperature. 
  • Medicinski pribor: Uzmite i neke osnovne medicinske potrepštine poput toplomera, zavoja za rane, sprej protiv komaraca, fiziološki rastvor, sredstvo za dezinfekciju, sirup za spuštanje temperature, kremu protiv osipa, i sl. 
  • Neophodan će vam biti i higijenski pribor u koji ćete spakovati sve što vam treba za održavanje bebine higijene na putu. Tu spadaju šamponi, kupke, kreme, makazice/grickalice za nokte, štapići za uši, četka za kosu, četkica za zube i sve ostalo što vaša beba koristi. Takođe, ponesite i peškiriće kako biste se pobrinuli da ono što dolazi u kontakt sa bebinom kožom bude čisto i udobno. 
  • Spakujte i prazne kese, kako biste u njih stavili prljavi veš ili iskorištene pelene koje u tom trenutku nemate gde da bacite. 
  • Ukoliko planirate odmor na moru, ponesite i gume ili miške za bebe, kao i igračke za zabavu u pesku kako biste bebi obezbedili potpuni užitak na odmoru. 
  • Za kraj, ukoliko vam je to potrebno, računajte da morate poneti i onu kabastu opremu za bebe. To podrazumeva: putna kolica, rasklopivi krevetac (ukoliko ga u smeštaju nećete imati, a vaša beba spava u njemu), kengur/nosiljka za bebu i neke njene omiljene igračke ili knjige. 

Da se lakše spakuješ

Kako bi ti sve nabrojane stvarčice bile lako pregledne, ali i brže dostupne, za tebe smo pipremili listu potrebnih stvari koju možeš sačuvati na telefonu ili odštampati i štiklirati sve što staviš u kofere. Upravo uz takav spisak, znaćeš da je sve spremno na vreme bez da se milion puta u danu pitaš Šta li sam zaboravila? ili da trenutak na odmoru pokvari kada vidiš da nečega što vam treba nema. 

 

putovanje sa bebom lista potrebnih stvari

Korpa
Prijavi se

Nemaš nalog?

Započni kucanje i pojaviće se traženi proizvodi.